| key=82 | count=122 | first=projects/metamorphosis-bench | last=projects/the-reserve-luoyang-curio-collection-by-hilton | nextX=projects/katto | prevX=projects/venu-resort-bali
Ministry of Design | 100PP OFFICE BUILDING
En 中文
Language → En 中文
×



100PP OFFICE BUILDING

SINGAPORE
BUILT AREA - 12,600 SQM
LAND AREA - 5,000 SQM
BUILT 2014

brand strategy, architecture, landscape, interior, Signage, masterplan,

Design Description:
MOD has been commissioned by CEL Development to strategise, brand and design a creative epicenter for the emerging black collar creative class. The design will provide an environment tailored to the preferences and needs of the contemporary creative workplace or studio. In recent years, commercial offices open to conducting their businesses in somewhat non-traditional settings have been migrating out of the urban centers and CBD areas towards more affordable light industrial or warehouse districts, all with larger floor plates and higher ceilings.

MOD chose to exploit the sea-fronting context of the site, by introducing a series of stepped balconies across the different floor levels, so the building appears to be shifting away from the busy elevated highway fronting the building. Shifting the building laterally creates a sense that it comprises a series of dynamic blocks, stacked one above the other, rather then a static singular block. This allows the building to create a unique profile against the skyline, creating an iconic presence.

The facade comprises windows, balconies and air-condition ledges, but we intentionally blurred the definition of each element by layering a series of horizontal stripes throughout the facade. The stripes generate horizontal visual movement across the building and emphasize the "shifting and stacked" nature of the different volumes. A palette of varying grays is employed to generate the variety of tones required for the "horizontal banding". This horizontal striping is also applied consistently to the landscape and hardscape elements surrounding the building. The interior experience celebrates a stylized industrial aesthetic through the bold use of feature lighting, materials and environmental graphics across the different floors. Key interior spaces include the lift lobbies and passenger drop off point and the building also boasts a roof top garden space overlooking the sea.

When experienced in totality, the project blurs the boundaries between the predictable commercial space and the gritty industrial space, creating instead a hybrid space, which offers an exciting alternative for the creative workplace in the 21st century. Derived from abbreviating the address 100 Pasir Panjang to 100PP, the name is both informative (of the address) as well as evocative of an energetic and contemporary environment. Symbolically, the number '100' alludes to perfection and completeness.

Client Testimonial:
100PP was a special acquisition in our portfolio; we wanted a building that had brains and beauty, one that ticked all the commercial boxes but also tickled the senses. Spearheaded by Colin’s creative rigor, MOD provided an elegant solution of shifting volumes stacked atop another, and flexibility to adapt to dynamic changes; consistently providing solutions of functional beauty with high levels of rigor. 100PP was a defining development, both financially and emotionally rewarding, an admirable reminder to keep seeking the better; I highly commend MOD to you, a practice who loves to question.
—Mr Hoang Ha

Awards:
Finalist, Completed Buildings - Office, 2015 at World Architecture Festival, Singapore
Certificate of Excellence: Architecture Commercial, 2015 at A&D Trophy Awards Asia Pacific